2016. jan 19.

Nigel Kennedy újra Budapesten

írta: starspotter
Nigel Kennedy újra Budapesten

Nigel Kennedy brit hegedű-, illetve brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus és kortárs zeneirodalomba.

Kennedyt egyesek a klasszikus zene fenegyerekének is tartják, kissé rámenős természete, illetve az esetenkénti szándékos faragatlansága miatt. Ugyan vannak emberek, akik nem kedvelik (1991-ben John Drummond egy újságcikkben meg is támadta),[2] de számos nagy művész körében megbecsülésnek örvend, ilyen Lynn Harrellcsellista. Valószínűleg köszönhető ez annak, hogy Nigel Kennedy „ars poeticájának” érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében.

Az esetenként csak egyszerűen Kennedy néven ismert előadó a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója; az 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte ezt el ezt a rekordot.

Önmagát ekképpen szokta definiálni: „Mondhatják, ha akarják, hogy én egy komolyzenét játszó hegedűs vagyok, de én mindig egy olyan muzsikusként látom magam, aki a zenének nem csak egy részét játssza.”

nigel_kennedy.jpg

nigel_kennedy_1.jpg

Szólj hozzá