2015. nov 26.

Tennis Classics - sztárok és legendák újra Budapesten

írta: starspotter
Tennis Classics - sztárok és legendák újra Budapesten

Szupersztárok november 24-én Budapesten a tenisz legnagyobb hazai ünnepén egy új, eddig sosem látott formulában játszottak és jártak Budapesten.

Legtöbbjükkel mindjárt érkezéskor sikerült találkozni Budapesten a hoteljüknél.

heinz_gunthard.JPG

Heinz Günthardt

/Heinz-re pl csak azért vártam, mert fénnyel szemközt fotóztunk így nem lett jó az első fénykép./

Heinz Günthardt elsősorban Taróczy Balázs partnereként vált ismertté hazánkban, ám nemzetközileg nemcsak párosban, hanem egyesben is komolyan jegyzett versenyzőnek számított, aki a világranglista 22-ik helyéig jutott és karrierje során 5 egyéni ATP tornát nyert, köztük a történelminek számító 1978-as spriengfieldi versenyt, ahol ő lett az első teniszező a világon, aki „szerencsés vesztesként” emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A világra szóló nagy sikereket azonban párosban aratta – összesen 30 ATP tornagyőzelem, köztük az 1981-es Roland Garros és az 1985-ös Wimbledon, valamint 3 ATP világbajnoki cím került neve mellé, melyek zömét Taróczy Balázs oldalán érte el. 1985-ben a páros világranglista 3-ik helyén jegyezték, miközben biztos tagja volt a svájci Davis Kupa csapatnak is.

john_fitzgerald.JPG

John Fitzgerald

/Johnt azért kellett megvárnom mivel ő már előző este megérkezett/

John Fitzgerald annak ellenére, hogy leginkább páros eredményeivel vált világszerte ismert teniszezővé, egyesben is a legjobbak között volt a nyolcvanas években, 1988-ban egészen a 25-ik helyéig jutott. Első nagy egyéni sikerét a klasszikus kitzbüheli tornán aratta, melyet további 5 ATP trófea követett.

kristina_mladenovic.JPG

Kristina Mladenovic

Jóllehet Kristina már Franciaországban látta meg a napvilágot, szülei még az Ex-Jugoszlávia területéről érkeztek új otthonukba. A papa a Jugoszláv kézilabda válogatottat erősítette, míg a mama röplabdás volt, így a sportgének hamar kiütköztek kislányukon is, aki hét évesen már teniszütőt tartott a kezében. 

martin_cilic.JPG

Marin Cilic

Jóllehet számos remek ex-jugoszláv teniszezőt ismerünk, a sportág origója kétségtelenül Goran Ivanisevic, aki épp abban az évben, 1988-ban állt profinak, amikor Marin Cilic boszniában megszületett. Amikor Goran 2001-ben végre megnyerte Wimbledont, Marin már többször játszott, edzett vele, hiszen az ikonná vált bajnok számára nagyon fontos volt, hogy segítse a tehetséges fiatalokat. Ki tudja, talán éppen ez adott olyan lökést a hórihorgas kölyöknek, ami egészen a junior világelitbe repítette. Mi több, Goran még egykori edzőjét, Bob Brett-et is „átadta” Cilicnek, hogy a fiú karrierje a lehető legjobban alakulhasson. 2005-ben, a junior Roland Garros megnyerése után egyértelmű volt, hogy Marin a hazai, immár Ivanisevic által szervezett umagi tornán szabadkártyát kap. A következő évben immár junior világelsőként bejutott élete első ATP elődöntőjébe Gstaadban, az évet pedig a Top 200-ban végezte.

pat_cash.JPG

Pat Cash

Pat Cash neve örökre összeforr az ikonikussá vált pepita fejpánttal, amely az évek során ausztrál világklasszis védjegyévé vált. Egy új teniszgeneráció vezéregyéniségeként Cash 16 év után 1987-ben újra egyéni Grand Slam győzelmet szerzett Ausztráliának, ám már jóval a klasszikus siker előtt komolyan jegyzett teniszező volt, aki két évvel azután, hogy profinak állt, már a Top 10-be jutott.

richard_casquet.JPG

Richard Gasquet

Megoszlanak a vélemények arról, vajon áldás, avagy átok e teniszcsaládba születni? Sok példát láttunk mindkét verzióra, ám az biztos, hogy Richard Gasquet esetében inkább az előbbi állja meg a helyét. Apja teniszklubot vezetett, míg a mama szintén teniszezők nevelésével foglalkozott, így teljesen természetes volt, hogy a kisfiú már négy évesen teniszütőt fogott a kezébe. Amit csak lehetett, ellesett szüleitől, és hamar kiderült, hogy sokkal több tehetség szorult belé, mint azt bárki is gondolta volna. Az egykori ATP profi Pierre Barthes felfedezettjeként kilenc évesen már Franciaország legragyogóbb tehetségeként tekintettek rá, még a francia Tenisz Magazin címlapjára is felkerült.

 

goran_ivanisevic.JPG

Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, a horvát tenisz origója, számos későbbi remek teniszező példaképe 1988-ban lett profi, mely évben párosban már tornát is nyert Frankfurtban. A tenisz világába igazából 1990-ben robbant be, amikor a Roland Garroson az első fordulóban búcsúztatta Boris Beckert és a legjobb nyolcig jutott. Becker azt mondta Ivanisevicről: „Még isten sem játszhatott volna jobban”. Párosban egészen a döntőig jutott Petr Kordával, néhány héttel később pedig már a legjobb négyben volt Wimbledonban, ahol Becker elleni parádés játéka ellenére négy szettben alul maradt, Becker azonban megjósolta, hogy egyszer bajnok lesz a wimbledoni füvön. Első egyéni tornagyőzelmét Stuttgartban aratta 1990-ben, Jugoszlávia csapatával pedig Csapat Világbajnok lett. Ivanisevic hamar ismertté vált erőteljes támadó játékstílusáról és elképesztően erős szerváiról, melynek köszönhetően sok éven keresztül a legtöbb ászt produkáló játékos volt.

taroczy_balazs_visszavonult_magyar_hivatasos_teniszezo_o_az_open_era_legsikeresebb_magyar_ferfi_teniszezoje_megalakulasa_ota_a_sport_tv_szakkommentatora.JPG

Taróczy Balázs

Taróczy Balázs 1972. és 1990. között vett részt ATP Tour ( korábban Grand Prix ) versenyeken. 1974. és 1984. között egyesben az ATP ranglista első 50. játékosa, 1978. és 1982. között pedig első 20. versenyzője közé tartozott.

A teljes életrajzok a http://tennisclassics.hu/ -oldalon megtalálhatóak itt csak néhány mondatot írtam mindenkiről.

Szólj hozzá

Taróczy Balázs Tennisclassics Marin Cilic Richard Gasquet Kristina Mladenovic Goran Ivanisevic Heinz Günthardt Pat Cash John Fitzgerald